Glasbakken Van Heutszplein zorgen voor duurzame afvalinzameling

Aan de IJsselkade, ter hoogte van het Van Heutszplein, zijn twee bovengrondse glasbakken geplaatst. Op deze wijze wil de gemeente Kampen monitoren hoeveel glas er verzameld wordt en welke ondergrondse glascontainer passend is. Het plaatsen van deze glasbakken maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen die de voorzieningen voor schepen en voor evenementen aan de kade optimaliseren.

 

In maart 2018 heeft het college een aantal besluiten genomen over de faciliteiten aan de kade. Zo zijn onlangs de noodtrappen nagelopen en aangepast waar nodig. Binnenkort wordt er een waterpunt gerealiseerd aan het Van Heutszplein. En vóór de start van het toeristenseizoen wordt de belofte aan de bruine vlootschippers ingelost om glasbakken te plaatsen. 

 

Op deze wijze kan het afval gescheiden worden aangeboden, waar het nu veelal bij het restafval terechtkomt. Storten van glas is gratis, het aanbieden van restafval is dit niet. De mogelijkheid om glas apart aan te bieden zorgt daarom, naast milieuvoordelen, ook voor een financieel voordeel voor de aanbieder. 

 

Wethouder Geert Meijering: “Het is onze ambitie om voor de schepen en voor evenementen de voorzieningen aan de kade te optimaliseren. Hiervoor wordt een pakket aan maatregelen genomen om het nautisch profiel van onze hartelijke Hanzestad aan het water te versterken. De glasbakken maken hier onderdeel vanuit.” 

 

Er is gekozen voor bovengrondse containers om eerst te peilen hoeveel glas er op deze wijze wordt aangeboden. Dit om te voorkomen dat er te grote, en daarmee dure, ondergrondse glascontainers worden ingekocht. De gemeente is zich ervan bewust dat bovengrondse glasbakken geen fraai gezicht zijn aan de kade, maar benadrukt dat dit slechts voor een korte periode is. 

 

In het najaar wordt de stand opgemaakt en de juiste ondergrondse container besteld. Tijdens het hoogwaterseizoen mag er niet gegraven worden in de IJsselkade. De verwachting is daarom dat de glasbakken in het voorjaar van 2020 kunnen worden vervangen door hun fraaiere ondergrondse broertje.